miércoles, 16 de enero de 2019

SOCIALISME UTÒPIC




SOCIALISME UTÒPIC

Henri de Saint Simon:

Saint-Simon va néixer a París el 1760, i va morir a París el 19 de maig de 1825 als 64 anys. 
Es pot considerar com el primer teòric de la societat industrial, fet que va provocar que alguns el nombressin el fundador del socialisme francès, fins i tot el del socialisme.
El seu context social es la revolució francesa, la revolució d’estats units i la primera industrialització.  
Es l’autor més influent sobre els principis socialistes, des de jove tenia consciència de que arribaria a realitzar grans tasques per ajudar a la humanitat.
En la seva opinió, els industrialistes, davant els juristes i els metafísics, hauria de ser els encarregats d’acabar amb la Revolució francesa, comprèn la prosperitat de l’agricultura, el comerç i la industria de tota França.
Saint-Simon es va plantejar acabar amb l’anarquia capitalista substituint-la per un nou Estat dirigit pels científics i pels industrials que substituirien els cures i nobles. Per això la seva proposta va ser qualificada com socialisme aristocràtic, és a dir, tecnocràcia.
Per ell la propietat solament era legítima quan es basava en el treball, pel que deduïa que la societat moderna donava suport a la industria.
Entre 1816 i 1819 va publicar, amb la col·laboració de Auguste Comte, el diari L’Industrie, el lema era “tot per la industria, tot per ella”, perquè deia que la industria era la única garantia de la existència de la societat. Amb relació que Simon concedia a industriels  els quals va dedicar un catecisme, el Catéchisme des industriels, publicat al 1823, en que deia que estaven formats per tres grans classes: els cultivadors, els fabricants i els negociadors i que tots juntament treballaven per produir i per arribar a tots els membres de la societat els mitjans materials per satisfer les necessitats.
Se li atribueix la frase que defineix al socialisme: ” De cada un, segons la seva capacitat; a cada un, segons la seva necessitat”.


Robert Owen:


Robert Owen va néixer el 14 de maig de 1771 en Newtown (Gales) i va morir el 17 de novembre de 1858 a Newtown (Gales).
Resultado de imagen de robert owenVa ser un empresari i un socialista utòpic britànic, que va portar a la pràctica les seves idees reformistes a la seva fàbrica de New Lanark, Escocia. Més tard, a les colònies de New Harmony, la qual va fundar el 1825 a Estats Units, i de Harmony Hall, fundada el 1840 a Gran Bretanya. A la seva tornada d’Amèrica el 1828 es va convertir en el gran impulsor i líder del moviment obrer britànic.
Des del punt de vista de Owen, i en oposició als filòsofs del individualisme, l’home és un producte social manufacturat, és a dir, l’home és un llibre en blanc que la societat mitjançant agents socialitzadors procedeix a escriure.
Creu en la omnipotència de la raó, pel que la seva ideologia assenteix les seves bases en la educació, per tant se’l pot considerar un dels pares del pensament pedagògic.
Owen pensa que l’home es bo per naturalesa però les circumstàncies no li deixen ser-ho, és per això que vol millorar el entorn i que aquest sigui bo.


Charles Fourier:

Charles Fourier va néixer el 7 d’abril de 1772 a Besançon, França, i va morir el 10 d’octubre de 1837 a París, França.
Va ser un pensador socialista francès, cal saber que va ser també un empresari arruïnat durant la Revolució francesa. Va tenir una formació autodidacta sobretot del pensament del segle XVIII, en especial de Rousseau.
Resultado de imagen de charles fourierAquest va ser un dels principals crítics del sistema de la nova societat capitalista i liberal sorgida de la revolució industrial, pel que se l’anomena socialista utòpic.
Va plantejar un nou sistema d’organització social, dirigit cap a la lliure associació de homes atrits pel ” joc de les passions”, per primer cop al 1808 sota el títol de la “Teoria dels quatre moviments”. Es proposava un ordre social en que totes les passions del home, ja bé bones o dolentes, trobessin un satisfacció general, en que totes les capacitats fossin aplicades i fossin un dret atractiu per tots.
Denunciava una civilització com la forma social contemporània que s’havia de superar, no criticava solament les estructures del capitalisme sinó també la moral sencera de la societat.

Pierre Joseph Proudhon:



Pierre Joseph Proudhon va néixer el 1809 a Besançon, França i va morir el 1865 a París, França.
Des de petit va destacar pel seu intel·lectual, és per això, que als 29 anys se li va concedir una beca per estudiar a París, on va publicar un llibre el qual va desenvolupar la teoria de “la propietat es un robatori”, aquesta afirmació li va costar la pèrdua de la beca d’estudis.
Resultado de imagen de pierre joseph proudhonMés tard  a Lyon, va escriure una de les seves obres més important,” Sistema de las contradiccions econòmiques o filosofia de la misèria”, en que la societat ideal es aquella que  l’individu té el control sobre els mitjans de producció. Per tant, s’oposa al marxisme i el comunisme, ja que en aquest sistemes es perd la llibertat.
Alguna de les seves accions quan va ser escollit membre de la Assemblea Constituent, varen ser: fixar un impost sobre la propietat privada, i crear un banc que concedís préstecs sense interès.